-
Všetky produkty
-
Kategórie
- ženy
- muži
- deti
- antioxidanty
- betaglukány
- imunita
- huby
- trávenie
- reflux
- probiotiká
- candida/parazity
- herpes
- pečeň/žlčník
- obličky
- detox/očista tela
- histamínová intolerancia
- srdce/cievy
- cholesterol
- cukrovka
- nervy a pamäť
- štítna žľaza
- energia
- sila/výkon
- kĺby/kosti
- osteoporóza
- oči/zrak
- krása/pleť/pokožka
- vlasy
- spánok/relax
- omega 3
- psyllium (vláknina)
- aminokyseliny
- minerály/vitamíny
- oleje
- spreje
-
Kategórie
- Akciové produkty
- Akciové balíčky produktov
- PANEX produkty
- Vegan produkty
- Edgar produkty
- Polimedel
- Regeneračné krémy a oleje
- Vegetarián produkty
- Doplnkové produkty
PROBIOTIKÁ A PREBIOTIKÁ: AKÝ JE MEDZI NIMI ROZDIEL?
Téma probiotík a prebiotík sa vo výžive skloňuje dosť často. Napriek tomu, že znejú podobne, sú dôležité pre ľudské zdravie, ale plnia rôzne úlohy. Probiotiká sú prospešné baktérie a prebiotiká sú potraviny pre tieto baktérie.
Probiotiká
Jedná sa o živé baktérie, nachádzajúce sa v určitých potravinách alebo doplnkoch. Úlohou živých mikroorganizmov je zabezpečiť mikrobiálnu rovnováhu čreva jeho kolonizáciou. Tieto dobré baktérie v tráviacom trakte chránia pred škodlivými baktériami a plesňami.
Štúdia o baktériách v čreve potvrdzuje, že široká škála týchto dobrých druhov baktérií môže pomôcť pri správnej funkcii činnosti imunitného systému. [1]
Niektoré z črevných baktérií navyše tvoria vitamín K a mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sú hlavným zdrojom živín buniek lemujúcich hrubé črevo. Podporujú silnú črevnú bariéru, ktorá pomáha chrániť pred škodlivými látkami, vírusmi a baktériami. Taktiež pomáhajú znižovať zápal v tele. [2]
Množstvo probiotických kultúr nájdeme vo fermentovaných potravinách, ktorých baktérie prosperujú z prirodzene sa vyskytujúceho cukru alebo vlákniny.
Patria sem: kefír, cmar, kyslá kapusta, kimči, kombucha, tempeh. Typickým slovenským výrobkom, označovaným ako „probiotická bomba“ je bryndza. Medzi ďalšie potraviny obohatené o probiotiká patrí aj obyčajný vysokokvalitný jogurt so živými kultúrami.
Prebiotiká
Tieto látky pochádzajú z druhov sacharidov (väčšinou vlákniny), ktoré ľudia nemôžu stráviť. Vlákninu potom konzumujú prospešné baktérie v ľudskom čreve. Tieto typy vlákniny poskytujú živiny baktériám, ktoré podporujú zdravé trávenie, zlepšujú metabolické a imunitné funkcie.
Medzi potraviny s vysokým obsahom prebiotickej vlákniny patria napr.: strukoviny, fazuľa, hrášok, ovos, bobule, banány, špargľa, cibuľa, pór, cesnak, topinambury, púpava zelená, ľanové semienka, pšeničné otruby, morské riasy...
Pretože obsah vlákniny v týchto potravinách sa môže počas varenia meniť, pokúste sa ich konzumovať viac v surovom stave, aby ste vyťažili čo najviac zdravotných benefitov.
Konzumácia vyváženého množstva probiotík a prebiotík nám môže pomôcť zaistiť správnu rovnováhu týchto baktérií, aby sme udržali zdravie svojej črevnej mikrobioty. A jedlo, ktoré konzumujeme, zohráva dôležitú úlohu v rovnováhe dobrých a zlých črevných baktérií.
Odporúčané produkty s obsahom probiotík:
Späť na zoznam článkov