Výrobcovia / značky

    

PROBIOTIKÁ A PREBIOTIKÁ: AKÝ JE MEDZI NIMI ROZDIEL?

Pridané: 26.06.2021
|
Mgr. Martina Hubená

Téma probiotík a prebiotík sa vo výžive skloňuje dosť často. Napriek tomu, že znejú podobne, sú dôležité pre ľudské zdravie, ale plnia rôzne úlohy. Probiotiká sú prospešné baktérie a prebiotiká sú potraviny pre tieto baktérie.

 

Probiotiká

Jedná sa o živé baktérie, nachádzajúce sa v určitých potravinách alebo doplnkoch. Úlohou živých mikroorganizmov je zabezpečiť mikrobiálnu rovnováhu čreva jeho kolonizáciou. Tieto dobré baktérie v tráviacom trakte chránia pred škodlivými baktériami a plesňami.

Štúdia o baktériách v čreve potvrdzuje, že široká škála týchto dobrých druhov baktérií môže pomôcť pri správnej funkcii činnosti imunitného systému. [1] 

Niektoré z črevných baktérií navyše tvoria vitamín K a mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sú hlavným zdrojom živín buniek lemujúcich hrubé črevo. Podporujú silnú črevnú bariéru, ktorá pomáha chrániť pred škodlivými látkami, vírusmi a baktériami. Taktiež pomáhajú znižovať zápal v tele. [2]

 

Množstvo probiotických kultúr nájdeme vo fermentovaných potravinách, ktorých baktérie prosperujú z prirodzene sa vyskytujúceho cukru alebo vlákniny.

Patria sem: kefír, cmar, kyslá kapusta, kimči, kombucha, tempeh. Typickým slovenským výrobkom, označovaným ako „probiotická bomba“ je bryndza. Medzi ďalšie potraviny obohatené o probiotiká patrí aj obyčajný vysokokvalitný jogurt so živými kultúrami.

 

Prebiotiká

Tieto látky pochádzajú z druhov sacharidov (väčšinou vlákniny), ktoré ľudia nemôžu stráviť. Vlákninu potom konzumujú prospešné baktérie v ľudskom čreve. Tieto typy vlákniny poskytujú živiny baktériám, ktoré podporujú zdravé trávenie, zlepšujú metabolické a  imunitné funkcie.

Medzi potraviny s vysokým obsahom prebiotickej vlákniny patria napr.: strukoviny, fazuľa, hrášok, ovos, bobule, banány, špargľa, cibuľa, pór, cesnak, topinambury, púpava zelená, ľanové semienka, pšeničné otruby, morské riasy...

Pretože obsah vlákniny v týchto potravinách sa môže počas varenia meniť, pokúste sa ich konzumovať viac v surovom stave, aby ste vyťažili čo najviac zdravotných benefitov.

 

Konzumácia vyváženého množstva probiotík a prebiotík nám môže pomôcť zaistiť správnu rovnováhu týchto baktérií, aby sme udržali zdravie svojej črevnej mikrobioty. A jedlo, ktoré konzumujeme, zohráva dôležitú úlohu v rovnováhe dobrých a zlých črevných baktérií.

 

Odporúčané produkty s obsahom probiotík:

PRO-BIO PLUS INULÍN


CANDIDA KOMPLEX


COLON CARE COMPLEX


SACCHAROMYCES BOULARDII


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár