Výrobcovia / značky

    

AKO ROZPOZNAŤ KVALITNÝ OLIVOVÝ OLEJ?

Pridané: 04.04.2021
|
MUDr. Ivan Kecskés, MBA

Ľudia, ktorí konzumujú viac olivového oleja, majú výrazne nižšie riziko úmrtí na rôzne ochorenia, tvrdia odborníci. Denná konzumácia olivového oleja, podľa vedeckých štúdií, pomáha chrániť pred chorobami od Alzheimerovej choroby, osteoporózy, po starnutie kože až rakovinu. Polyfenoly, ktoré kvalitný olivový olej obsahuje, je však možné nahradiť aj formou výživového doplnku.


Kvalitný olivový olej - extra panenský 

Dôležité je však používať kvalitný olivový olej – extra panenský olivový olej. Rozdiel medzi rafinovaným a extra panenským olejom je priepastný. Rafinácia je chemický proces, ktorým sa musia nekvalitné a nevyhovujúce olivy najskôr upraviť, no procesom sa strácajú pozitívne účinky plodov. Veľmi často olej po rafinácii nemá žiadnu chuť ani farbu a výrobcovia musia aspoň vmiešať do oleja extra panenskú formu. Po rafinácii ostane v oleji len vysoký obsah kyseliny olejovej, čo je jediná výživová hodnota rafinovaného oleja. Extra panenská forma je 100% čistá a získava sa rozomletím zdravých a neupravovaných olív.

Polyfenoly

Za pozitívnymi účinkami extra panenského oleja sa skrývajú hlavne spomínané antioxidanty – polyfenoly. Práve tieto prospešné rastlinné zlúčeniny sú zodpovedné za množstvo pozitívnych účinkov v znížení úmrtnosti na choroby. Tieto zlúčeniny sú chemickým procesom rafinácie zničené. Ani extra panenská forma nezaručuje vysoký obsah polyfenolov. Na obsah látok vplýva pôda, klíma, vlhkosť, zrelosť plodov olív a neposledne spracovanie plodov. Narastajú dôkazy, že ako antioxidanty môžu polyfenoly chrániť zložky buniek pred oxidačným poškodením, a tým obmedziť riziko rôznych degeneratívnych ochorení  spojených s oxidačným stresom. Úloha polyfenolov ľudskom zdraví je stále plodnou oblasťou výskumu. Na základe súčasného vedeckého poznania poskytujú polyfenoly veľkú nádej na prevenciu chronických ochorení.

Olivový olej - farba, chuť, vôňa

Pri kúpe olivového oleja je potrebné si všímať farbu, vôňu a chuť, ak je možnosť ho ochutnať. „Strata farby je spojená s chemickým procesom. Dobrý a kvalitný olej je krásne sfarbený do olivovej farby (žlto-zeleno olivová). Farbu mu dodávaju karotenoidy a chlorofyl. Treba si všimnúť aj aciditu oleja, pri extra panenskom (extra virgin) by mala byť do 0,8%, u panenskom (virgin) do 2%, obyčajný do 3,3%. Na trhoch je možné aj ochutnať a tým hneď spoznáte originalitu a kvalitu oleja. Má byť príjemný a bez zápachu, voňať po ovocí alebo zelenine, môže byť jemne pikantný, práve táto vlastnosť je spojená s obsahom polyfenolov. Chuť by mala byť aj jemne nahorklá. Predávať by sa mal najlepšie v tmavom skle. Ak by ste ho kúpili aj v iných obaloch na uskladnenie, treba si ho preliať do vyhovujúceho tmavého skla. Síce sa považuje za stabilný, no nemusí slnko, vzduch a teplo. 

 

Olivový olej obsahuje okrem polyfenolov aj látky ako tuk, železo, vápnik, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, steroly, skvalén, fenoly a polyfenoly, tokoferoly, alifatické alkoholy, triterpény, chlorofyl a vitamíny A, D, E a K.

 

Nutričná hodnota – olivový olej (100g)

KJ - 3696 Kcal - 880 Tuk - 100g

 

Olivový olej obsahuje minerály – 100 g

Železo 0,5 mg Sodík 2,2 mg
Vápnik 0,9 mg Omega3 kyseliny 770 mg
Draslík 0,7 mg Omega6 kyseliny 9 770 mg

 

Olivový olej obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín E 14 mg Vitamín K 60 ug

 


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár