Výrobcovia / značky

    

DOPRAJTE SVOJEJ POKOŽKE, VLASOM A NECHTOM PRÍRODNÉ ZDRAVIE

Pridané: 11.07.2022
|
Mgr. Martina Hubená

Mnoho ľudí trpí vypadávaním vlasov (alopécia), lámavosťou nechtov, nezdravou pokožkou, akné a inými vyrážkami. Príčinou často býva nedostatok niektorých živín, vitamínov, minerálov a bielkovín. Medzi najdôležitejšie z nich patria:

vitamíny skupiny B (hlavne B3 a B7), vitamín C a E, železo, antioxidanty zinok a hroznové jadierka, aminokyseliny (l-cysteín a l-metionín), esenciálne mastné kyseliny (alfa-linolénová kyselina – ALA, linolová kyselina (LA), rozmarínový olej (Salvia rosmarinus), ibištek (Hibiscus rosasinensis), žihľava (Urtica dioica) [2]

 


Predstavme si niektoré z nich:

Vitamín H / vitamín B7 (biotín)

Patrí medzi vitamíny skupiny B, ktoré sú rozpustné vo vode. Spolu s nimi sa podieľa na veľkom množstve metabolických procesov, hlavne na rozklade aminokyselín, sacharidov a tukov, čím sa uvoľňuje energia potrebná na správne fungovanie celého organizmu. V ľudskom tele sa vyskytuje v obmedzenom množstve a jeho produkciu zabezpečujú hlavne črevné baktérie.

Z prírodných zdrojov ho môžeme nájsť v obmedzených množstvách v hovädzej pečeni, lososovi, tuniakovi, vaječnom žĺtku, v celých zrnách, ovsených vločkách, ryži, pivovarských kvasniciach, orechoch, arašidoch, strukovinách, gaštanoch, brokolici, paradajkách, banánoch atď...

Nedostatok biotínu môže spôsobiť nadmerné rednutie až vypadávanie vlasov, stratu ich lesklosti a pevnosti, podráždenie a štiepenie končekov vlasov, vznik lupín, zhoršenú kvalitu nechtov, vysušenie pleti, zhoršovanie akné a iných typov dermatitíd.

Dôležité je prijímať všetky vitamíny skupiny B, pretože vzájomne úzko spolupracujú pri podpore širokého spektra biologických procesov. Nedostatok jedného z vitamínov B môže znamenať, že určité telesné funkcie nemusia správne fungovať.

Zinok

Dôležitý minerál, ktorý býva najčastejšie spájaný s posilnením imunity a obranyschopnosti organizmu pred vírusmi a baktériami. Je potrebné ho dopĺňať pravidelne, pretože ľudské telo zinok nedokáže „skladovať“ a využiť neskôr. Jeho optimálna hladina je preto nevyhnutná aj pre zdravý a krásny vzhľad vlasov a pokožky. Zodpovedá za elasticitu a regeneráciu kože, redukciu mazu, ale najmä za urýchľovanie epitelizácie (konečnej fázy hojenia v prípade poranenia). Nedostatok zinku sa môže odzrkadliť aj na zhoršení akné, ďalej pri atopickej dermatitíde, alergických dermatitídach, lámavosti nechtov, alopéciách. Synergická kombinácia zinku, vitamínu B6 a fytosterolov je veľmi účinná ako výživový faktor na podporu rastu vlasov. [3]

Deficit zinku však môže mať za následok aj zníženú tvorbu kolagénu. A to má dopad na celkovú kvalitu nechtov, vlasov a aj pokožky. Preto je vhodné dopĺňať aj vitamín C, ktorý je potrebný pre biosyntézu kolagénu.

V doplnkoch stravy je dôležitá aj forma vstrebateľnosti. Medzi tie najvhodnejšie patria citrát zinočnatý alebo glukonát zinočnatý. Oxid zinočnatý sa horšie vstrebáva ako iné zlúčeniny zinku a niektorí jedinci ho môžu absorbovať len minimálne. [1]

Z prírodných zdrojov môžeme na doplnenie zinku využiť morské plody – kraby, krevety, homáre, ustrice, mäso, vaječný žĺtok, slnečnicové semienka, kešu, mandle, cícer, fazuľu, sóju.

Esenciálne mastné kyseliny (EMK)

EMK patria k látkam, ktoré sú nevyhnutné na udržanie homeostázy, ale organizmus ich nedokáže dostatočne syntetizovať. Preto musia byť dopĺňané potravou. Sú súčasťou bunkových membrán a vznikajú z nich ďalšie dôležité látky:

kyselina alfa-linolénová (ALA), ktorá sa ďalej rozkladá v tele na EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová) - označované ako omega-3

kyselina linolová (LA) – označovaná ako omega-6

Okrem správneho fungovania imunitného, nervového, srdcovocievneho systému a tvorbu hormónov, sú nevyhnutné aj pre zdravie vlasov a pokožky. Omega-3 môžu tiež chrániť pokožku pred poškodením slnkom. EPA pomáha blokovať uvoľňovanie látok, ktoré „požierajú“ kolagén v pokožke pri jej vystavení slnku. [5]

Prírodné zdroje ALA: ľanové semená a olej, konopné, tekvicové a chia semená, ryby (slede, sardinky, treska), morská riasa, vlašské orechy, avokádo, amarant [4]

Prírodné zdroje LA: vlašské orechy, slnečnicové semienka, kešu orechy, mandle, makový, ľanový, sójový, svetlicový olej

 

Z hľadiska výživy je ideálny pomer omega-6 k omega-3 približne 2:1

 

Medzi potraviny s najvyšším obsahom esenciálnych mastných kyselín patria hlavne tučné druhy rýb. Avšak ich častá konzumácia vystavuje ľudský organizmus neurotoxickým účinkom metylortuti. V dnešnej dobe zabezpečujú ich plnohodnotnú náhradu morské riasy, pestované v kontrolovaných podmienkach, kde neprichádzajú do styku s morskou vodou a riziko kontaminácie tak pri nich nehrozí.

 

Použité zdroje:

[1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901420/

[2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8808739/

[3http://www.skp-casopis.sk/default/text/view?id=933

[4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267444/

[5https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#TOC_TITLE_HDR_18

 

 

Odporúčané produkty v našom eshope:

Vlasový komplex s biotínom

Immu C komplex

Omega 3 olej z Algae

Ľanový bio olej

Vegan collagen

Vegánsky komplex


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár